Donderdag, 30 Juni, 2016 | 794 users online
 

Wieken windmolens

De wieken van een windmolen zullen de bewegingsenergie van de wind omzetten in een draaiende beweging van de as waaraan deze zijn bevestigd. De wieken zijnop een gelijke manier gevormd als een vleugel van een vliegtuig. De opbrengst van de windmolen is, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, nauwelijks afhankelijk van het aantal wieken dat eraan zitten. Hoewel in het verleden de meeste windmolens, die bedoeld waren voor het opwekken van energie, slechts voorzien van een tweetal wieken hebben tegenwoordig de meeste windmolen drie wieken aan de as bevestigd. Hierdoor wordt de as gelijkmatiger belast en geven de drie draaiende wieken een rustiger beeld voor het oog.

De wieken zijn in alle gevallen naar de wind toegekeerd om op die manier zoveel mogelijk wind op te wangen. Op het noordelijk halfrond draaien de meeste wieken van windmolens (gezien met de wind in de rug) rechtsom oftewel met de wijzers van de klok mee. Volgens sommige verklaringen zou dit zijn omdat de windmolen dan meer rendement kan behalen. Maar door de smalle palen die men tegenwoordig gebruikt is de aerodynamieke voor zowel rechts- als linksdraaiende wieken van windmolens gelijk en leveren beide draairichtingen evenveel rendement.

Oudere windmolens zijn vaak nog uitgerust met wieken die in een vaste instelhoek zijn geplaatst ten opzichte van de as. Bij zeer hoge windsnelheden ontstond hierbij turbulentie rondom de wieken waardoor deze kwamen te staan. Vandaag de dag kunnen de wieken echter draaien over hun lengteas waardoor ze bij elke windsnelheid in een optimale stand komen te staan. Dit zorgt ervoor dat de opbrengst zal worden vergroot en men meer energie op kan wekken.

Op het moment dat de wind een snelheid van meer dan windkracht tien heeft bereikt zullen de moderne wieken langzaam uit de wind worden gedraaid. Zo zal het elektriciteit minder zwaar worden belast dan wanneer er een plotselinge afschakeling van de overtrekveiligde windmolens. Dit zal de opbrengst eveneens ten goede komen.

Kortom: de wieken van windmolens hebben de laatste jaren een flinke verandering ondergaan die de productie van windenergie zeker ten goede is gekomen en voor meer schone energie heeft gezorgd. Windmolens particulier

De prijzen die men voor energie moet betalen rijzen de laatste jaren werkelijk de pan uit en daarom willen er een alsmaar groter wordende groep mensen in hun eigen elektriciteitsbehoefte gaan voorzien. Om het milieu en het klimaat niet te belasten kiezen eveneens steeds meer mensen voor alternatieve schone en duurzame energiebronnen zoals bijvoorbeeld energie die op is gewekt met behulp van de zon of de wind.

Is men echter van plan om als particulier een windmolen te gaan plaatsen op het dak of in de achtertuin dan heeft de overheid daar bepaalde richtlijnen voor opgesteld. Men kan dus niet zomaar een windmolen aanschaffen en deze op elke willekeurige locatie neerzetten om vervolgens zelf elektriciteit op te gaan wekken. Van tevoren kan men dan ook beter informatie aanvragen bij de eigen gemeente om zo te weten te kunnen komen welke type windmolens men mag plaatsen en wat daar de voorwaarden voor zijn. Bovendien kan men dan meteen informeren hoe het is gesteld met de premies die de gemeente verstrekt bij het zelf op gaan wekken van windenergie. Deze informatie kan namelijk ook erg handig zijn bij de uiteindelijke aanschaf van een windmolen.

Zowel voor windmolens die op een dak, in een tuin of aan een gevel worden geplaatst is in een aantal gevallen een vergunning nodig. Dit kan soms per gemeente verschillen omdat elke gemeente haar eigen beleid kan bepalen aangaande het bestemmingsplan en dus de plaatsing van een windmolen. Hierbij zal men uiteraard rekening dienen te houden met buren die eventueel last zouden kunnen ondervinden van het geluid dat de roterende wieken van een windmolen kunnen veroorzaken.

Maar ook mag men, zelfs als er geen directe omwonende last van de windmolen hebben, niet zomaar een windmolen op of bij een woning zetten. In sommige gebieden kunnen er namelijk problemen door ontstaan voor de dieren die er in het wild leven. Hoewel het plaatsen van een windmolen een erg goed alternatief kan zijn voor de grijze (en dus vervuilende) vorm van energie die men dikwijls van het energiebedrijf geleverd krijgt zullen er toch een aantal beperkingen zich voor kunnen doen.


 
EnergiePlaats.be

Een bron van informatie!

Contact

Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Contact pagina »