Zondag, 26 Juni, 2016 | 794 users online
 

Huisbrandolie prijzen

De prijs die men voor huisbrandolie zal moeten betalen is rechtstreeks afhankelijk van de prijs die men voor een vat ruwe aardolie zal dienen te betalen op de wereldmarkt. Aardolie is namelijk de grondstof voor het produceren van de huisbrandolie. Door middel van destillatie van de ruwe aardolie in een zogeheten destillatiekolom zet men de aardolie om in onder meer brandstoffen als benzine, diesel en huisbrandolie.

De verkregen huisbrandolie kan men niet direct gaan gebruiken omdat dezer nog een heleboel zwavel bevat. Zou men dit echter wel doen dan zou de zwavel met de aanwezige zuurstof gaan reageren en zo zwavelzuur gaan vormen, oftewel zure regen. Dit is een zuur dat slecht is voor het milieu waardoor de huisbrandolie altijd eerst dient te worden ontzwaveld in een zwavelterugwinningsinstallatie waarbij er bovendien weer een pure vorm van zwavel ontstaat.

Ondanks al deze vrij geldverslindende processen is de huisbrandolie nog steeds een relatief goedkope brandstof te noemen. Zo goedkoop zelfs dat sommige mensen overgaan tot het gebruik van huisbrandolie, niet enkel voor gebruik in hun verwarmingsinstallatie in huis, maar ook om hun dieselmotor op te laten lopen. Deze laatste toepassing is niet alleen tegen de wet maar ook nog eens erg slecht voor de motor. De schade die de huisbrandolie aan een dieselmotor toe zou kunnen brengen kan het verschil in prijs met die van diesel zelfs negatief beïnvloeden.

Doordat de huisbrandolie in veel gevallen in grote hoeveelheden tegelijk in wordt gekocht zal de literprijs vaak een behoorlijk stuk lager komen te liggen dan de dagprijs zoals deze in diverse kranten wordt vermeld. De dagprijs is in feite niets meer dan een maximum prijs, door de overheid opgelegd, die voor een liter huisbrandolie gevraagd mag worden. Doordat de prijs van een vat olie onstabiel is verandert de prijs van huisbrandolie van dag tot dag. Er zijn zelfs aardig wat mensen die wachten met de aanschaf van hun voorraad huisbrandolie tot de olieprijs een gunstige hoogte heeft bereikt om zo zoveel mogelijk om hun voorraad te kunnen besparen. Per liter zal dit enkele eurocenten zijn maar op een grote hoeveelheid een leuk bedrag.


 
EnergiePlaats.be

Een bron van informatie!

Contact

Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Contact pagina »