Maandag, 27 Juni, 2016 | 794 users online
 

Gasprijzen

De prijs van aardgas wordt in ons land in de regel gekoppeld aan de prijs van een vat ruwe aardolie. Met andere woorden: stijgt de olieprijs op de wereldmarkt dan zal men eveneens voor het gebruik van een kubieke meter (m3) gas meer moeten gaan betalen. Een gebruiker van het gas zal de veranderingen, die gekoppeld zijn aan de prijs van de olie, pas na een paar maanden daadwerkelijk merken omdat de gasprijzen slechts een paar keer per jaar bij worden gesteld door de energiebedrijven.

Kent de olieprijs bijvoorbeeld gedurende een paar maanden in de zomer een forse stijging maar daalt deze weer in de herfst van dat jaar dan zal de consument per 1 januari van het nieuwe jaar rekening dienen te houden met een stijging van de prijs per kubieke meter gas die men geleverd krijgt. Een eventuele daling of nogmaals een stijging van de olieprijs zal vaak pas weer op 1 juli door worden gevoerd in de gasprijs.

Een groot nadeel van de koppeling van de prijs van aardolie aan die van het aardgas is dat men voor de productie van olie in een groot aantal gevallen afhankelijk is van leveranciers die zich in politiek regio’s ergens ter wereld bevinden die als niet stabiel kunnen worden bestempeld. De olieprijs kan dus door allerlei verschillende onverwachte gebeurtenissen veranderen waardoor ook de gasprijs als niet erg stabiel kan worden beschouwd. Voorspelbaar is de prijs van de olie, en dus ook van het gas, niet wat voor de klanten niet veel zekerheden kan bieden.

De enige mogelijkheid om zeker te kunnen zijn van een stabiele prijs voor een kubieke meter gas is om bij de leverancier ervan een contract af te sluiten waarin vast wordt gelegd dat men gedurende een vooraf afgesproken periode bij deze leverancier gas af zal nemen tegen een eveneens vooraf bepaalde vaste prijs. Dit wil zeggen dat de gasleverancier gedurende de afgesproken periode de prijs per kubieke meter gas niet mag wijzigen, ook niet op de momenten dat de olieprijzen zouden gaan stijgen (of juist zouden gaan dalen). Dit is dus niet in alle gevallen gunstig.


 
EnergiePlaats.be

Een bron van informatie!

Contact

Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Contact pagina »