Zondag, 26 Juni, 2016 | 794 users online
 

Dieselprijzen Europa

Zodra men Europa in wil gaan trekken vanuit ons land dan zal men al vrij snel merken dat de prijzen van een liter diesel, naarmate men verder van ons land verwijderd raakt, alsmaar lager zullen worden. Met name op het moment dat men richting het oosten van Europa reist of richting Spanje zal reizen dan zal de brandstof daar behoorlijk war voordeliger aan te schaffen zijn..

In buurlanden zoals Duitsland en Nederland zijn er wel verschillen in prijzen te merk als het gaat om de aankoop van een liter diesel maar dit is in de regel niet meer dan slechts enkele eurocenten. Terwijl in een land als Spanje het verschil in prijs voor een liter diesel in sommige gevallen wel op kan lopen tot enkele tientallen eurocenten.

De reden waarom de diesel in ons land zo veel duurder is dan in een heleboel andere Europese landen kan worden gezocht in de aanzienlijk hoge BTW, de accijns en de voorraadheffing die door de overheid wordt geheven op deze soort brandstof. Het leeuwendeel van de prijs van een liter diesel bestaat dan ook uit geld dat rechtstreeks in de schatkist van de Belgische staat terecht zal komen.

Het overige deel van de dieselprijs wordt bepaald door de kosten die moeten worden gemaakt om de aardolie, waaruit de diesel wordt gedestilleerd, te kunnen winnen, de raffinage van de olie en het vervoer ervan van de oliebron tot aan de benzinepomp. Onderweg willen er een behoorlijk aantal partijen een graantje meepikken en zullen dan ook de uiteindelijke dieselprijs mede bepalen. Hierbij is te denken aan onder andere de oliemaatschappijen, de raffinaderijen en de pomphouders die niet alleen hun gemaakte kosten terug willen verdienen maar het liefst ook een behoorlijke winst willen gaan maken over elke verkochte liter diesel.

Al met al zullen al deze kosten en winsten door de consument moeten worden betaald. Doordat er in ons land nauwelijks sprake is van concurrentie tussen de oliemaatschappijen, wat de prijs zou kunnen verlagen, is de enige wijze om de diesel goedkoper te maken het deel van de prijs dat naar de overheid verdwijnt te verkleinen.


 
EnergiePlaats.be

Een bron van informatie!

Contact

Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Contact pagina »